Optometrie

Heeft u regelmatig hoofdpijn?

Heeft u vaak rode of tranende ogen?

Ervaart u vervorming van het zicht?

Ziet u vaak wazig of dubbel?

Heeft u familieleden met glaucoom of macula degeneratie?

Heeft u last van vlekjes of draadjes die voorbij drijven in beeld?

Heeft u diabetes mellitus?

suikerziekte
In deze en andere gevallen kan het goed zijn om de gezondheid van uw ogen te laten onderzoeken. U kunt hiervoor naar Stutvoet Optiek. Bij ons werken twee optometristen.

Wat doet een optometrist?

Een optometrist kijkt naar de totale gezondheid van de ogen. Een optometrist is een expert in het tijdig opsporen van oogafwijkingen en oogziektes. Bijvoorbeeld als u klachten heeft. Of omdat er in uw familie een bepaalde oogziekte voorkomt, zoals glaucoom, hoge oogdruk of macula degeneratie. Ook als u diabetes mellitus (suikerziekte) heeft, is een optometrisch onderzoek verstandig.

Optometrisch onderzoek

Tijdens een optometrisch onderzoek bepaalt een van onze optometristen de algehele conditie van uw ogen en de kwaliteit van zien. Hierbij onderzoeken we het oog van voor naar achteren (netvlies) op oogziekte of familiare afwijkingen (glaucoom, macula degeneratie).

U krijgt druppels waardoor u tijdelijk minder goed ziet. Rijdt daarom na onderzoek niet zelf naar huis met de auto. Na het onderzoek kunt u last hebben van het licht. We adviseren daarom om een zonnebril mee te nemen. De druppels zijn na ongeveer 4 tot 8 uur uitgewerkt.

Heeft u last van rode geïrriteerde ogen, vlekjes in uw beeld of uitval in het gezichtsveld? Of heeft u een familielid met een oogafwijking en wilt u weten of u deze afwijking misschien ook heeft? Maak dan een afspraak bij een van onze optometristen.

Binoculair onderzoek

Heeft u klachten zoals hoofdpijn, vermoeide ogen, dubbelbeelden, nekklachten of moeite het wisselen tussen veraf en dichtbij zien? Dat kan te maken hebben met een verminderde samenwerking van de ogen, een scheve oogstand of met oogbewegingen. We onderzoeken dit tijdens een binoculair onderzoek. Hierbij kijken we ook naar de gezichtsscherpte, het scherpstellend vermogen van de ogen (accommoderen) en het vermogen van de ogen om naar binnen te draaien (convergeren).

 In sommige gevallen zijn druppels nodig om het accommodatievermogen van de ogen tijdelijk uit te schakelen. Dit heet een cycloplegische refractie. Eventueel voeren we een onderzoek uit. En zo nodig regelen we een doorverwijzing naar de huisarts en/of de oogarts.

Cycloplegische refractie

Cycloplegische refractie houdt in dat we druppels toedienen waardoor u tijdelijk niet kunt scherpstellen. Vervolgens meten we de juiste sterkte. Dit doen we vooral bij kinderen, omdat zij een sterk scherpstellend vermogen (accommodatievermogen) hebben. Ook kunnen we een cycloplegische refractie adviseren bij hoofdpijnklachten, bij een (teveel aan) accommoderen of bij een wisselende oogmeting.

De druppels zijn na ongeveer 24 uur uitgewerkt. Een zonnebril meenemen is handig, want u kunt last hebben van het licht. Autorijden is niet verstandig. Kom dus met de fiets of laat u brengen.

Droge-ogenonderzoek

      Klachten die u kunt ervaren:

  • Droge/natte ogen
  • Rode ogen
  • Pijn
  • Jeukende, branderige en/of tranende ogen
  • Vermoeide ogen
  • Wazig zien
  • Zandkorrelig gevoel
  • Lichtgevoeligheid
  • Verminderde draagtijd of verminderd comfort van de contactlenzen
  • Afscheiding (vooral ’s ochtends)

Heeft u regelmatig droge of juist natte ogen? Dan doen we onderzoek naar de oorzaak van de klacht. Tijdens een droge-ogenonderzoek bepalen we om welke ‘soort’ droge ogen het gaat. We kijken naar de oogleden, het hoornvlies en het bindvlies. We meten de hoeveelheid tranen en bekijken of er droge plekjes op het oog aanwezig zijn. Dit laatste testen we met een kleurstof, waarmee droge plekjes aankleuren. Tijdens dit onderzoek krijgt u géén pupilverwijdende druppels.

Op het menselijk oog bevindt zich de traanfilm. Deze bevochtigt het hoornvlies, zorgt ook voor goed zicht en beschermt de ogen tegen invloeden van buitenaf. Droge ogen ontstaan als de traanfilm onvoldoende traanvocht aanmaakt, als het traanvocht sneller verdampt dan normaal of als de lagen van de traanfilm niet in evenwicht zijn met elkaar. Natte ogen ontstaan door een tekort aan traanvocht of door uitdroging van het oogoppervlak. In beide gevallen produceert de traanklier als gevolg hiervan te veel tranen.

Kosten optometrie

Advies

15 minuten

Droge ogen onderzoek

30 minuten + 
1 of 2 controles

Optometrisch basis onderzoek

60 minuten
(inclusief druppels)

Binoculair onderzoek

60 minuten

Cyclorefractie

twee metingen
(inclusief druppels)

Onze optometristen

U bent bij ons in kundige handen. Onze optometristen zijn lid van de Optometristen Vereniging Nederland (OVN) en geregistreerd bij het kwaliteitsregister Paramedici (KP-register). Via regelmatige bijscholingen blijven ze op de hoogte van de laatste ontwikkelingen. In Nederland is het beroep van optometrist opgenomen in de Wet BIG (Beroepen in de Individuele Gezondheidszorg). Onze optometristen zijn dus wettelijk erkend als professionals in de gezondheidszorg.